Andaluzyjskie miasto Marbella w południowej Hiszpanii może poszczycić się ponad 320 słonecznymi dniami w roku, malowniczymi plażami i lokalnymi restauracjami. Ruchliwa nadmorska promenada Paseo Marítimo, ekskluzywny port Puerto Banús i klimatyczny plac pełny drzew pomarańczowych Plaza de los Naranjos oferują mnóstwo miejsc, gdzie można smacznie zjeść. Zapoznaj się z naszą listą najlepszych restauracji, jakie ma do zaoferowania Marbella w Costa del Sol.
Marbella Patio
Oryginalna hiszpańska kuchnia i niesamowicie smaczne tapas serwowane w ten andaluzyjskiej restauracji już wielokrotnie zdobywały lokalne nagrody za doskonały smak i ciekawe podanie. Ta dość niepozorna restauracja mieszcząca się w XVI-wiecznym budynku, obok murów Castillo de Marbella jest doskonałym miejscem na odpoczynek po zobaczeniu murów. Salmorejo, paella i stek z polędwicy wołowej przygotowywane są z najlepszych składników i w nowoczesnym wydaniu. Są także przyrządzane ze świeżych produktów, dzięki czemu oferują doskonały smak.
- Adres: Calle Virgen de los Dolores, 4, 29601 Marbella, Hiszpania
- Godziny otwarcia: Codziennie oprócz niedziel w godzinach 12:30–23:45
- Kuchnia andaluzyjska i hiszpańska
Restaurante Garnacha
Ta niewielka restauracja oferuje doskonałe jedzenie podane w apetycznych kompozycjach. Wystrój wnętrza, w tym duże lustro na ścianie oraz osobliwe krzesła i stoły tworzą ciepłą, oraz przytulną atmosferę. Menu składa się z tapas i dań w egzotycznych kombinacjach, takich jak foie gras z kruszonką jabłkową i tartymi migdałami, kaczka magret z karmelizowanym ananasem, tatar z tuńczyka czy dania z owoców morza. Kreatywność szefa kuchni jest ogromna. Poza tym doskonale zbalansowanym smakom towarzyszy ciekawa karta win. Na deser warto wybrać brownie z białej czekolady z lodami lub czekoladowy coulant z sosem z marakui. Jest to stosunkowo niedroga restauracja, w której wcześniejsza rezerwacja jest niezbędna.
- Adres: Plaza de los Olivos, 2, bajo, 29601 Marbella, Hiszpania
- Godziny otwarcia: Codziennie oprócz niedziel i poniedziałków, w godzinach 13:30–16:00 i 19:30–23:00
- Kuchnia śródziemnomorska i hiszpańska
Restaurante Messina
Messina to położona kilka metrów od starego miasta restauracja z minimalistycznym wystrojem, która oferuje wyjątkowe dania. Doskonałe jedzenie zapewniają ekskluzywne doznania kulinarne. Ciekawą opcją jest spróbowanie menu degustacyjnego lub jednego z popisowych dań, takich jak: ravioli curry z kraba z bananem, ślimaków morskich, tuńczyka z papają, jeżowce, kanapkę z kalmarem czy jogurt Chantilly z truskawkami. Szef kuchni eksperymentuje z nowymi smakami i teksturami oraz wykorzystuje lokalne produkty i lokalne klasyki, prezentując je z własnym kreatywnym akcentem.
- Adres: Av. Severo Ochoa, 12, 29603 Marbella, Hiszpania
- Godziny otwarcia: Codziennie oprócz niedziel w godzinach 13:00–14:30 i 19:00–23:00
- Kuchnia andaluzyjska, hiszpańska i śródziemnomorska
Villa Tiberio
Restauracja ta jest dziełem jednego z najbardziej znanych hiszpańskich restauratorów. Villa Tiberio znajduje się na terenie około 6000 metrów kwadratowych ogrodów, z kolorowymi bugenwillami i tropikalną roślinnością. Ponadto posągi, wodospady, krzewy róż i kwiaty bzu zdobią rozległe tereny, na których dyplomaci, członkowie rodziny królewskiej, celebryci, mieszkańcy i turyści mogą delektować się doskonałymi daniami. Menu jest ciągle urozmaicane, jednak na uwagę najbardziej zasługują potrawy, takie jak funghi fantasia, osso bucco a la Milanese, pappardelle al Sandro i spaghetti z sosem ze skorupiaków. Wybór win jest równie interesujący. Do dań możesz zamówić między innymi Romanée Conti Grand Cru 1973, Chateau Margaux 1938 czy też Tignanello Antinori.
- Adres: N-340, Km 178.5 Next to Hotel Marbella Club, 29602 Marbella, Hiszpania
- Godziny otwarcia: Codziennie w godzinach 19:30–23:30
- Kuchnia włoska, hiszpańska i śródziemnomorska
La Meridiana del Alabardero
Ta dość przestronna restauracja, urządzona w stylu art deco ze stolikami oświetlonymi świecami oferuje gościom doskonałe miejsce do delektowania się doskonałymi daniami kuchni śródziemnomorskiej. Począwszy od klasycznych dań po bardziej odważne wybory. Dania szefa kuchni są inspirowane i autentyczne, a składniki są doskonałej jakości. Co więcej, polecamy spróbować tu m.in.: Ajopollo malagueño, salmorejo, glazurowanych karczochów oraz suflet z białej czekolady z Grand Marnier. Dodatkowo wszystkie te dania serwowane są w towarzystwie doskonałych jakościowo win i pysznych koktajli.
- Adres: Urb. Castiglione, s/n, 29670 Marbella, Málaga, Hiszpania
- Godziny otwarcia: Codziennie w godzinach 13:00–23:00
- Kuchnia hiszpańska i śródziemnomorska
Soliluna
Bogate menu, przyjazna atmosfera, tango i flamenco na żywo sprawiają, że Soliluna jest jedną z najbardziej klimatycznych restauracji w Marbelli. Co więcej, dzięki pięknej dekoracji i dużemu kominkowi jest to ciepłe oraz eleganckie miejsce na kolację w zimową noc i nie tylko. Podobnie w ciepłe letnie wieczory klienci mogą cieszyć się przestronnym tarasem z widokiem na piękny ogród z basenem. Dania mięsne i owoce morza są najwyższej jakości i pochodzą z lokalnych źródeł. Natomiast niedzielny grill w formie bufetu cieszy się dużą popularnością szczególnie wśród mieszkańców Marbella.
- Adres: Urb. Castiglione, s/n, 29670 Marbella, Hiszpania
- Godziny otwarcia: Codziennie w godzinach 13:00–23:00
- Kuchnia hiszpańska i śródziemnomorska
Restaurante Skina
Skina to wyróżniona dwoma gwiazdkami Michelin restauracja w Marbelli, która oferuje kreatywność i imponującą wiedzę kulinarną. Różnorodne tapas, takie jak szynka z jelenia z selerem naciowym, tatar z homara z truskawkami, pieczony gołąb z płatkami zbożowymi, krem pomarańczowy z lodami marchewkowymi i domowym chlebem, opierają się na tradycyjnych potrawach z regionu Malagi. Dodatkowo wystrój restauracji jest zdominowany przez przeszkloną piwnicę z winami. Restauracja Skina organizuje również prywatne lekcje dla tych, którzy chcą spróbować swoich sił w tworzeniu kulinarnej magii.
- Adres: C. Aduar, 12, 29601 Marbella, Hiszpania
- Godziny otwarcia: Codziennie oprócz niedziel, w godzinach 18:30–00:00
- Kuchnia hiszpańska i śródziemnomorska
Czytaj także: Co warto zjeść w Marbelli? Oto popularne dania!
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.