Położona na słonecznym, południowym wybrzeżu Hiszpanii – Malaga to tętniące życiem miasto, które oferuje śródziemnomorski klimat, zapierające dech w piersiach krajobrazy oraz andaluzyjską kuchnię. Dzięki bogatej historii oraz pięknej architekturze każdy znajdzie tu coś dla siebie. Jedzenie w Maladze to połączenie miejskich przysmaków i świeżych owoców morza. Próbowanie lokalnych potraw to jedna z najlepszych rzeczy do zrobienia w Maladze. Zastanawiasz się, gdzie zjeść w Maladze? W naszym artykule opisujemy najlepsze miejsca serwujące lokalne dania.
Gdzie zjeść w Maladze?
Liczne restauracje w Maladze są jednymi z najlepszych miejsc, w których można doświadczyć autentycznych smaków tego miasta portowego i stolicy hiszpańskiego wybrzeża Costa del Sol. Dzięki swojemu klimatowi i górzystemu terenowi, świeże produkty w regionie obejmują soczyste mango i awokado, a także najwyższej jakości oliwę z oliwek i melasę. Nadmorska lokalizacja Malagi oferuje również różnorodność owoców morza i ryb. Poniżej opisaliśmy miejsca, gdzie zjeść w Maladze, aby doświadczyć tego, co najlepsze w regionie.
Restaurante El Envero – elegancka restauracja serwująca lokalnie złowione owoce morza
Restaurante El Envero to andaluzyjska restauracja w Maladze, w której panuje szykowna zarówno wewnątrz lokalu, jak i na jego tarasie. Warto zwrócić uwagę na świeże ryby i owoce morza wystawione w szklanych gablotach oraz szynki jamon, wiszące za barem. Dania główne obejmują świeże lokalne owoce morza, takie jak kalmary czy krewetki oraz ryby, a także doskonały wybór mięs. Na deser warto spróbować milhojas – wielowarstwowego ciasta wypełnionego lekkim kremem.
Lokalizacja: Calle Luis Barahona de Soto, 6, Bajo, Local 7, 29004, Malaga
Otwarte: Wtorek-sobota od 13:00 do 16:30 i od 20:30 do 23:30, niedziela od 13:00 do 17:00
Restaurante José Carlos Garcia
Restaurante José Carlos Garcia to wyróżniona gwiazdką Michelin śródziemnomorska restauracja znajdująca się w porcie w Maladze, tuż obok słynnej latarni morskiej. Po wejściu do środka na uwagę zasługuje przestronna sala jadalna urządzona w industrialnym stylu. Polecamy spróbować 20-daniowe menu degustacyjne, które składa się m.in.: z kruchych ciasteczek z nasion słonecznika, ostryg mary i bezy z awokado. Wszystkie potrawy są podawane w naczyniach w kształcie rozgwiazdy, muszli oraz liści.
Lokalizacja: Puerto de Malaga, Plaza de la Capilla, 1, 29016, Malaga
Otwarte: Od wtorku do soboty od 13:00 do 16:00 i od 20:00 do 23:00 (nieczynne w niedziele i poniedziałki)
Papá Piquillo – kreatywne dania o intensywnych smakach
Restauracja Papá Piquillo to eleganckie miejsce, które oferuje połączenie tradycyjnych smaków Malagi i międzynarodowych wpływów. Wystrój jadalni jest nowoczesny z dodatkiem eleganckich żyrandoli. Co ciekawe, organizowane są tu także występy muzyczne na żywo. Podczas degustacji dań z pewnością będziesz zachwycony intensywnymi i sprytnymi połączeniami smakowymi kremów natillas. Pamiętaj, aby zostawić trochę miejsca na jeden z ich kreatywnie zaprojektowanych deserów.
Lokalizacja: Calle Cárcer, 2, 29008, Malaga
Otwarte: Środa- sobota od 20:00 – 3:30
Méson Cortijo de Pepe – tradycyjne dania serwowane w zabytkowym budynku
W Méson Cortijo de Pepe można doświadczyć historii Malagi, delektując się tradycyjnymi tapas. Restauracja mieści się w zabytkowym budynku z odsłoniętymi ceglanymi łukami i drewnianymi belkami stropowymi, a także uroczymi obrazami na ścianach. Posiłek możesz zjeść przy barze lub w restauracji na piętrze. Spośród dużego wyboru tradycyjnych tapas i lokalnych potraw przygotowywanych z wysokiej jakości składników, warto spróbować ulubionego wśród mieszkańców Malagi montaditos de lomo.
Lokalizacja: Plaza de la Merced, 2, 29012, Malaga
Otwarte: Codziennie od 13:00 do północy
Gorki Selección – lokalne specjały podawane w nowoczesnym wydaniu
Gorki Selección w Maladze serwuje tapas dla smakoszy w nowoczesnym otoczeniu z współczesnym wystrojem. Będziesz oczarowany lokalizacją restauracji, ułożonymi w stos skrzynkami prezentującymi fantastyczną różnorodność win i przyprawami podawanymi w kolorowych puszkach. Szynka jamon jest ciekawie wyeksponowana w jadalni na stojaku, który wygląda jak stojak na kapelusze. Posiłek warto rozpocząć od spróbowania domowego sera. Następnie warto spróbować wykwintnych dań, takich jak naleśniki krabowe z jabłkiem i białym sosem lub piersi z kaczki z podsmażanymi warzywami. Na koniec spróbuj deseru Gorki tarta – chrupiącego ciasta waflowego z kremem i migdałami.
Lokalizacja: Calle Strachan, 6, 29015, Malaga
Otwarte: Codziennie od 12:30 do północy
El Pimpi – klasyczne andaluzyjskie dania serwowane w zabytkowym budynku
El Pimpi to popularna restauracja w Maladze, w której można skosztować klasycznych lokalnych dań kuchni andaluzyjskiej. Restauracja mieści się w zabytkowym domu i serwuje lokalne dania, takie jak lagostinos al pimpi (krewetki królewskie smażone w czosnku, przyprawach i oliwie z oliwek) oraz słynne w Maladze salmorejo (zupę-chłodnik pomidorowo-czosnkowy). Warto też zarezerwować miejsce na lekki deser z mascarpone. Na ścianach restauracji znajduje się wiele zdjęć celebrytów, którzy odwiedzili El Pimpi. Z racji tego, iż jest to popularne miejsce, zarezerwuj stolik z wyprzedzeniem, szczególnie w weekendy.
Lokalizacja: Calle Granada, 62, 29015, Malaga
Otwarte: Codziennie od 12:00–01:00
Doña Inés – stylowe miejsce oferujące kreatywne dania kuchni śródziemnomorskiej
Doña Inés to znakomita restauracja oferująca bogate doznania kulinarne dzięki klasycznym daniom kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej. W eleganckiej jadalni znajdują się szklane gabloty, które prezentują różnorodne wina. Warto spróbować nowoczesnej wersji klasycznej paelli, gotowanej na dużej, płytkiej patelni. Koniecznie spróbuj arroz de conejo z królikiem, grzybami i szparagami. Możesz też wybrać arroz negro z czarnym ryżem, krewetkami, kalmarami i sosem mango. Do dania dobierz lokalne wino.
Lokalizacja: Plaza Poeta Alfonso Canales, 5, 29001, Malaga
Otwarte: Środa – niedziela od 13:30 – 1:00, poniedziałek i wtorek od 19:30 do 1:00
Czytaj także:
autor: Magda Łydka