Marbella, w tym całe wybrzeże Costa del Sol jest jednym z niewielu miejsc w Europie, gdzie można delektować się posiłkami na świeżym powietrzu przez cały rok. Poza tym wizyta w Marbelli nie byłaby kompletna bez spróbowania lokalnych przysmaków. W artykule znajdziesz propozycje najpopularniejszych dań, które warto spróbować podczas wakacji, dzięki temu dowiesz się dokładnie co warto zjeść w Marbelli.
Salmorejo
Salmorejo to orzeźwiająca andaluzyjska zupa, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest idealna na upalne, letnie dni. W jej skład wchodzi przecier pomidorowy, chleb, oliwa, czosnek i ocet. Zupa ta jest gęsta i kremowa, a niekiedy też przyozdabiana składnikami takimi jak jajka na twardo lub hiszpańska szynka. W niektórych przypadkach może być podawana jako danie tapas lub jako sos towarzyszący tostom.
Arroz marinero
Ryż i owoce morza to kluczowe składniki arroz marinero – tradycyjnego specjału pochodzącego z południa Hiszpanii. Główne składniki są zwykle łączone ze smażonymi warzywami, takimi jak cebula, papryka, pomidory i czosnek. Następnie wszystkie składniki gotuje się na wolnym ogniu, w bulionie (z owoców morza lub ryb) z dodatkiem różnych przypraw. Podobnie jak wiele innych hiszpańskich potraw, ta również weszła do kanonu tradycyjnych dań hiszpańskich kolonii wraz z wprowadzeniem ryżu do tutejszej kuchni i jest obecnie kojarzona z krajami Ameryki Południowej, takimi jak Peru, Ekwador czy Kolumbia.
Pisto
Pisto to tradycyjne hiszpańskie danie składające się z różnych duszonych warzyw, takich jak pomidory, cebula, papryka oraz cukinia. Danie to jest bardzo podobne do słynnego francuskiego ratatouille. Można je podawać na zimno jako przystawka lub na ciepło jako dodatek do mięs. Wiele osób uważa, że przepis na pisto przywieźli ze sobą do Hiszpanii Maurowie, którzy nazwali je u siebie alboronia. Istnieje również wiele odmian pisto, z dodatkami takimi jak ziemniaki, dynia czy szynka.
Aceituna Aloreña de Málaga
Aceituna Aloreña de Málaga to sezonowane oliwki stołowe odmiany Aloreña. Oliwki muszą być zebrane w odpowiednim momencie dojrzałości, a następnie są drążone i solone. Przyprawia się je tymiankiem, koprem włoskim, czosnkiem oraz czarnym pieprzem. Ze względu na niską zawartość oleuropeiny nie wymagają dalszej obróbki w celu usunięcia goryczy. Mają one kolor od jasnozielonego do bladożółtego oraz jędrną i dość chrupiącą konsystencję. Istnieją trzy rodzaje tych oliwek i różnią się one od siebie jedynie sposobem przygotowania: verdes frescas (świeże zielone), tradicionales (tradycyjne) oraz curadas (peklowane).
Caballa de Andalucia
Caballa de Andalucia to filety z makreli z gatunku Scomber japonicus, które serwowane są świeże lub w oliwie z oliwek. Ten konkretny gatunek jest poławiany na południu Hiszpanii od ponad trzech tysięcy lat. Warto też wiedzieć, że Caballa de Andalucia przygotowywana jest poprzez wstępne ugotowanie filetów z makreli w osolonej wodzie. Następnie przechodzi się do skórowania i zalania olejem. Co więcej, przechowuje się to w szklanych lub metalowych pojemnikach. Wysokiej jakości filety są białe, gładkie, soczyste oraz bardzo aromatyczne.
Queso Payoyo
Queso Payoyo to hiszpański ser wytwarzany z mieszanki mleka koziego i owczego od lokalnych kóz Payoyo oraz owiec Merina grazalemeña. Jego smak jest bogaty oraz nieco pikantny, a konsystencja jest bardziej kremowa i miękka niż Manchego, który nieco przypomina. Ser Payoyo podawany jest z chrupiącym chlebem i kieliszkiem wytrawnego sherry lub czerwonego wina. Hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa przyznało mu tytuł najlepszego sera w Hiszpanii w 2013 roku, a w 2014 roku zdobył brązowy medal w konkursie World’s Best Cheese.
Boquerones fritos
Boquerones fritos to kolejne tradycyjne hiszpańskie danie rybne pochodzące z regionu Andaluzji. Danie składa się ze smażonych w głębokim tłuszczu sardeli i jest zwykle przygotowywane z połączenia świeżych sardeli, oliwy z oliwek, mąki oraz szczypty soli. Oczyszczone sardele są posypywane solą, obtaczane w mące, a następnie smażone na średnim ogniu w oliwie z oliwek, aż staną się złociste oraz chrupiące. Po usmażeniu wszystkich sardeli układa się je na półmisku i podaje jeszcze gorące. Warto spróbować tego andaluzyjskiego specjału w jednym z nadmorskich barów w Marbelli.
Pinchitos
Pinchitos nazywane także Pinchos Morunos to andaluzyjskie danie z mauretańskimi wpływami. W tym przypadku mamy do czynienia z marynowanymi kawałkami kurczaka, jagnięciny lub wieprzowiny, które są grillowane na węglach drzewnych. Mięso jest zwykle doprawiane przyprawami takimi jak kminek, kolendra, cynamon, szafran i papryka lub po prostu mieszanką przypraw zwaną Ras el Hanout. To aromatyczne danie cieszy się popularnością w okresie letnim i można je znaleźć w większości barów tapas na całym wybrzeżu Costa del Sol i nie tylko. Pinchitos tradycyjnie podaje się z kawałkami cytryny i chlebem, ale można połączyć je także z kieliszkiem wina.
Patatas a lo pobre
Patatas a lo pobre to proste andaluzyjskie danie przygotowywane z obranych i pokrojonych w plastry ziemniaków, cebuli, czerwonej i zielonej papryki, czosnku, octu winnego i oliwy z oliwek. Ziemniaki te serwuje się najlepiej jako dodatek do różnych dań mięsnych. Nazwa potrawy oznacza dosłownie „ziemniaki biedaka”, odnosząc się do faktu, że patatas a lo pobre to prosty i niedrogi, ale niezwykle smaczny posiłek.
Pulpitos fritos
Pulpitos fritos to tradycyjne hiszpańskie danie z owoców morza pochodzące z Andaluzji. Danie składa się z ośmiorniczek smażonych na patelni. Zazwyczaj przygotowuje się ją z ośmiorniczek, z dodatkiem czosnku, pietruszki, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz soli. Ośmiornice posypuje się solą i marynuje w mieszance oliwy z oliwek, czosnku, pietruszki i soku z cytryny. Następnie smaży się ją na patelni, najpierw krótko na dużym ogniu, a potem na średnim ogniu, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Pulpitos fritos serwuje się zaraz po przygotowaniu, gdy są jeszcze gorące.
Pipirrana
Pipirrana to typowa hiszpańska sałatka pochodząca z Andaluzji. Ma ona wiele odmian, ponieważ każda prowincja ma inną metodę przygotowania i różne składniki. Jednak jedna z bardziej tradycyjnych wersji skłąda się z ogórków, cebuli, zielonej papryki oraz pomidorów. Orzeźwiająca letnia sałatka jest zwykle podawana z oliwą z oliwek, octem i kromkami chleba. Uważa się, że pipirrana została stworzona przez hiszpańskich robotników polowych z Andaluzji, Murcji i La Manchy.
Huevos a la flamenca
Huevos a la flamenca co dosłownie można przetłumaczyć jako jajka w stylu flamenco, to hiszpańskie danie wywodzące się z Andaluzji. Chociaż istnieje wiele wersji i przepisów na to danie, podstawowa wersja składa się z jajek, pomidorów i papryki. Inne wersje posiadają w przepisie kiełbaski chorizo i morcilla, a także przyprawy, takie jak cebula, czosnek i mielona papryka. Wstępnie podduszone kiełbaski i warzywa zalewa się jajkami. Następnie miksturę piecze się w piekarniku, każdą porcję w osobnym glinianym naczyniu. Huevos a la flamenca można spożywać o każdej porze dnia. Pamiętaj jednak, że Hiszpanie nie jadają jajek na śniadanie.
Czytaj także: Marbella – najciekawsze miejsca na instagramowe zdjęcia
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.