Jedzenie w Torremolinos, czyli co warto zjeść, będąc w Torremolinos?

23 maja, 2024 Tagi , , , , , ,

Torremolinos oferuje wiele miejsc, w których można skosztować typowych tapas, a także restauracji z kuchnią tradycyjną i międzynarodową. Wędrując po Torremolinos, znajdziesz wszelkiego rodzaju restauracje, w tym włoskie, chińskie i meksykańskie. Jeśli lubisz ryby i dania z owoców morza, to odwiedź „chiringuitos”, które położone są na plaży. Inne typowe dania z tego obszaru w prowincji Malaga to małże, paellas, zupy z owoców morza i oczywiście gazpacho, która jest bardzo smaczna i orzeźwiająca podczas gorących letnich miesięcy. Jakie jedzenie w Torremolinos trzeba spróbować? Sprawdźmy!

Chivo lechal Malagueño

Chivo lechal Malagueño to tradycyjne hiszpańskie danie. Jego głównym składnikiem jest mięso ssącej kozy (zwykle łopatka i noga), którą hoduje się w prowincji Malaga. Inne składniki, które używane są do przygotowania Chivo lechal Malagueño to sok z cytryny, oliwa z oliwek, czosnek, wino, tymianek, oregano oraz sól. Kawałki koziego mięsa umieszcza się w glinianym naczyniu do pieczenia i doprawia przyprawami oraz ząbkami czosnku. Mięso należy marynować przez 12 godzin, a następnie skropić oliwą z oliwek i piec przez około 2 godziny. Zwykle co kilkanaście minut mięso podlewa się wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i winem. Po upieczeniu delikatne mięso podaje się z ziemniakami lub cukinią.

Borrachuelos

Borrachuelo to deser, którego nazwa „borracho” oznacza pijany, odnosząc się do faktu, że herbatniki są moczone w winie i anyżku. Chociaż ciasteczka mają kilka wersji, w zależności od ich nadzienia, zwykle są przygotowywane z mąki, oliwy z oliwek, skórki pomarańczowej, wina moscatel, anyżu, soku pomarańczowego i z cytryny, nasion sezamu oraz kopru włoskiego. Ciasto należy rozwałkować i kroić w krążki, smażyć potem na złoty kolor, wypełniane mieszanką dyni lub słodkich ziemniaków, zamykane, zanurzane w miodzie i posypywane cukrem pudrem. Borrachuelos są szczególnie popularne w okresie karnawału oraz Świąt Bożego Narodzenia.

A Fried sweet (borrachuelo) stuffed with angel hair, a typical Spanish dessert from Andalusia. Ideal for Christmas and Easter. Horizontal shot and selective focus.
Smażony słodki (borrachuelo) nadziewany anielskimi włosami, typowy hiszpański deser z Andaluzji, licencja: shutterstock/By FRANCISCOJAVIERMIRANDA

Paella

Paella to jedno z najpopularniejszych dań w nadmorskich Hiszpanii, w tym wybrzeża Costa del Sol. Istnieją trzy główne rodzaje paelli: paella valenciana, paella marinera (z owocami morza) i paella mixta. Zazwyczaj przygotowuje się ją z krewetkami, kalmarami, małżami i białą rybą, a do paella mixta często dodaje się kurczaka. To danie z ryżu szafranowego symbolizuje związek i dziedzictwo dwóch ważnych kultur – rzymskiej i arabskiej.

Tradycyjne owoce morza paella na patelni na drewnianym starym stole, widok z góry
Tradycyjne owoce morza paella na patelni na drewnianym starym stole, widok z góry, licencja: shutterstock/By Goskova+Tatiana

Atún mechado

Jakie jedzenie w Torremolinos musisz sprobować? Z pewnością Atún mechado. To tradycyjne hiszpańskie danie pochodzące z prowincji Malaga. Przygotowuje się ją z połączenia tuńczyka, boczku, ziaren pieprzu, czosnku, mąki, oliwy z oliwek, cebuli, marchwi, goździków, liści laurowych, pietruszki i alkoholu: sherry lub białego wina. Boczek jest trzeba obtoczyć w pokruszonych ziarnach pieprzu, a następnie włożyć w szczeliny wycięte w bokach ryby. Podobnie należy zrobić z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Ryba jest następnie oprószana mąką i smażona na oliwie z oliwek, podczas gdy pozostały czosnek jest duszony z cebulą i marchewką, aż składniki zmiękną. Wino, liście laurowe, goździki i woda musisz dodać na patelnie ze zrumienionym tuńczykiem. Ryba jest delikatnie duszona w piekarniku, aż sos się zredukuje. Często serwuje się to z ziemniakami lub ryżem.

Caldillo de pintarroja

Caldillo de pintarroja to lokalna zupa rybna, którą przygotowuje się z ryby koleń, czosnku, chleba, migdałów, małży, ostrej papryki, pomidorów, liści mięty, soku z cytryny, szafranu, wina, oliwy z oliwek i soli. W pierwszej kolejności podsmaża się chleb, czosnek i migdały. Następnie delikatnie podsmażone składniki dodaje się do gotowanych pomidorów i miesza z ostrą papryką oraz winem. Warto wiedzieć, że rybę gotuje się oddzielnie, dopiero po ugotowaniu miesza się ją z resztą składników, a na sam koniec posypuje się szafranem. Zupa jest krótko gotowana, a jeśli jest zbyt ostra, zaleca się dodanie do garnka odrobiny soku z cytryny. Caldillo de pintarroja jest szczególnie popularna zimą. Pierwotnie była przygotowywana w barach dla rybaków jako sposób na sprzedaż większej ilości piwa i wina ze względu na jej pikantność oraz rozgrzewające właściwości.

Estofado de carne de lidia

Estofado de carne de lidia to kolejne tradycyjne hiszpańskie danie, które przygotowuje się z połączenia duszonej wołowiny, boczku lub jamón serrano, czerwonego wina, ziaren pieprzu, selera, marchwi, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek oraz mąki. Danie to nazywane jest również gulaszem z byka, ponieważ carne de lidia oznacza dosłownie „mięso z walki byków”. Odnosi się to do czasów, gdy młode byki były przyprowadzane na targ ulicami i dostarczały domownikom taniego mięsa po walce byków. Mięso jest nieco twarde, ale nadaje się na dobry gulasz. Mięso po obtoczeniu w mące smaży się przez chwilę na oliwie z oliwek. Pozostałe składniki należy dodać do garnka. A potem gulasz trzeba delikatnie dusić, aż mięso stanie się miękkie. Tak przygotowana potrawa podawana jest najczęści z puree ziemniaczanym bądź ryżem.

Pollo al ajillo

To proste hiszpańskie danie znane jako pollo al ajillo składa się z kawałków kurczaka polanych sosem czosnkowym. Sos jest zwykle przygotowywany z białego wina, bulionu, czosnku i ziół, takich jak liście laurowe, tymianek oraz rozmaryn. Może być podane jako danie główne lub jako tapa. Czasami pollo al ajillo serwuje się z warzywami lub grzybami.

Carrillada

Carrillada to danie przyrządzane z duszonych policzków wieprzowych (de cerdo) lub wołowych (de ternera). Danie to jest szczególnie popularne w Andaluzji, jednak najlepiej smakuje, jeśli jest przygotowywane z mięsa lokalnych świń iberyjskich. Policzki są zwykle duszone w czerwonym winie lub porto, zazwyczaj z warzywami korzeniowymi i przyprawami, takimi jak papryka, liście laurowe i kminek. Czasami dodaje się również cynamon. Danie gotuje się powoli, aż sos stanie się gęsty, a policzki miękkie. Carrillada często serwuje się jako tapa. To jedzenie w Torremolinos, które warto spróbować.

Carrillada carrillera with potato pure ona white plate
Carrillada carrillera z puree ziemniaczanym na białym talerzu , licencja: shutterstock/By demidoff

Pinchitos

Pinchitos to andaluzyjskie danie z mauretańskimi wpływami. Mamy tutaj marynowane kawałki kurczaka, jagnięciny lub wieprzowiny, które grilluje się na węglach drzewnych. Mięso doprawiane jest zazwyczaj kolendrą, kminkiem, cynamonem, papryką i szafranem. To aromatyczne danie jest szczególnie popularne w okresie letnim podczas grillowania. Co więcej, można je znaleźć w większości barów tapa w całej Hiszpanii. Pinchitos tradycyjnie podaje się z kawałkami cytryny i chlebem. Doskonale smakuje także z kieliszkiem wina.

Chicharrón

Chicharrón to popularne jedzenie w Torremolinos. To hiszpańskie i latynoamerykańskie danie składające się ze skórek wieprzowych. Skórki te smażony się na oleju do momentu powstania chrupkości. Uważa się, że danie to pochodzi z Andaluzji i z czasem zyskało popularność na całym świecie.

Plate of food with chicharrón
Talerz jedzenia z chicharrón, licencja: shutterstock/By Alexander+Canas+Arango

Berenjenas con miel de caña

Berenjenas con miel de caña to danie przygotowywane bakłażanów, mąki, oliwy z oliwek i soli. Bakłażany należy umyć, potem pokroić w plastry, a następnie przyprawić i pozostawić do maceracji. Następnie plastry musisz odsączyć, obtoczyć w mące i smażyć na gorącej oliwie z oliwek. Po usmażeniu plastry bakłażana podaje się z melasą. To popularnie jedzenie w Torremolinos.

Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.

Poprzedni

5 atrakcji w Torremolinos, które koniecznie musisz zobaczyć

Czy warto jechać do Torremolinos w zimie?

Następny

Dodaj komentarz