Co warto zjeść, będąc w Fuengirola?

13 maja, 2024 Tagi , , , ,

Położona w środkowej części wybrzeża Costa del Sol, Fuengirola oferuje malowniczy odcinek piaszczystego wybrzeża i szeroką gamę usług hotelowych. Dzięki czemu jest to jeden z głównych ośrodków turystycznych w prowincji Malaga. Oprócz tego jest to miejsce, gdzie można posmakować lokalnej kuchni. Co warto zjeść będąc w Fuengirola? Jakie dania pochodzą z tego regionu? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule!

Berenjenas con miel de caña

Berenjenas con miel de caña to tradycyjne hiszpańskie danie pochodzące z prowincji Malaga. Potrawa powstaje z połączenia bakłażanów, mąki, oliwy z oliwek, melasy oraz soli. Bakłażany się myje, kroi w plastry, a następnie przyprawia. Później plastry należy odsączyć, obtoczyć w mące i smażyć na gorącej oliwie z oliwek. Dodatkowo po usmażeniu bakłażan serwuje się z odrobiną melasy na wierzchu. Jest to popularna przekąska.

Fried eggplant with honey, classic Andalusian dish Berenjenas con Miel
Berenjenas con Miel, licencja: shutterstock/By jackf

Borrachuelos – „Pijane ciasteczka”

Co jeszcze warto zjeść będąc w Fuengirola? Koniecznie borrachuelo. Jest to pyszny deser, który warto spróbować podczas wakacji w Fuengirola. Słowo borracho po polsku oznacza pijany. Odnosi się to do faktu, że herbatniki macza się w winie i anyżku. Chociaż ciasteczka mają kilka wersji, w zależności od ich nadzienia, zwykle przyrządza się je z mąki, oliwy z oliwek, pasków skórki pomarańczowej, wina moscatel, anyżu, soku pomarańczowego, soku z cytryny, nasion sezamu oraz kopru włoskiego. Po przygotowaniu ciasto jest rozwałkowywane i krojone w krążki, smażone na złoty kolor, wypełniane mieszanką dyni lub słodkich ziemniaków, zamykane, zanurzane w miodzie i posypywane cukrem pudrem. Warto też wiedzieć, że Borrachuelos są szczególnie popularne w okresie karnawału oraz świąt Bożego Narodzenia.

A Fried sweet (borrachuelo) stuffed with angel hair, a typical Spanish dessert from Andalusia. Ideal for Christmas and Easter. Horizontal shot and selective focus.
Smażony na słodko (borrachuelo) nadziewany anielskimi włosami, typowy hiszpański deser z Andaluzji.
, licencja: shutterstock/By FRANCISCOJAVIERMIRANDA

Chivo lechal Malagueño

Chivo lechal Malagueño to hiszpańskie danie pochodzące z regionu Malagi. Głównym składnikiem jest soczysta i delikatna kozina (zwykle łopatka i noga). Inne składniki to sok z cytryny, oliwa z oliwek, czosnek, wino, tymianek, oregano i sól. Kawałki koziego mięsa umieszcza się w glinianym naczyniu do pieczenia i doprawia przyprawami oraz czosnkiem. Musisz też wiedzieć, że mięso należy marynować przez 12 godzin, a następnie skropić oliwą z oliwek i piec przez około godzinę. Co 15 minut mięso polewa się mieszanką wody, soku z cytryny i wina. Następnie po upieczeniu delikatne mięso podaje się z kilkoma ziemniakami lub cukinią. To wyjątkowo smaczne danie.

Atún mechado – tuńczyk duszony z boczkiem

Atún mechado to danie, które przygotowuje się z połączenia tuńczyka, boczku, ziaren pieprzu, czosnku, mąki, oliwy z oliwek, cebuli, marchwi, goździków, liści laurowych, pietruszki i sherry lub białego wina. Boczek należy obtoczyć w ziarnach pieprzu, a następnie włożyć w szczeliny wycięte w bokach ryby. Ten sam proces powtarza się z plasterkami czosnku. Ryba jest obsypana mąką i smażona na oliwie z oliwek, podczas gdy pozostały czosnek jest duszony z cebulą i marchewką, aż składniki zmiękną. Wino, liście laurowe, goździki i wodę należy dodać do składników na patelni. Duś rybę delikatnie w piekarniku, aż sos się zredukuje. Najczęściej podaje się je z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem.

Plato de los montes de Malaga

Plato de los montes de Malaga to hiszpańskie danie mieszane pochodzące z prowincji Malaga. Aby przygotować talerz z Plato de los montes de Malaga, zwykle wypełnia się go smażonymi jajkami i ziemniakami, kiełbaskami, takimi jak morcilla oraz chorizo, pieczoną zieloną papryką oraz mieszanką papryki i przypraw znaną jako manteca colorá. Jest to syte i rozgrzewające danie, które jest szczególnie popularne podczas zimowych weekendów w ventas (górskich restauracjach otaczających Fuengirola. To danie zwykle jest najtańszą pozycją w menu i zalecamy połączyć je z zimnym piwem. Plato de los montes de Malaga powstało w latach trzydziestych XX wieku i pierwotnie było popularne wśród osób, które jeździły na osiołkach przez góry.

Estofado de carne de lidia

Estofado de carne de lidia to kolejne tradycyjne danie pochodzące z okolicy Fuengirola. Przygotowuje się je z połączenia duszonej wołowiny, boczku lub jamón serrano, czerwonego wina, ziaren pieprzu, selera, marchwi, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek oraz mąki. Danie to nazywane jest również gulaszem z byka. Jego nazwa odnosi się do czasów, gdy młode byki były przyprowadzane na targ ulicami i dostarczały domownikom taniego mięsa rano po walce byków. Mięso kroi się w kostkę, obtacza w mące i smaży na oliwie z oliwek. Pozostałe składniki są dodawane do garnka, a gulasz jest delikatnie duszony, aż mięso stanie się miękkie. Danie to jest zwykle podawane z ryżem lub puree ziemniaczanym.

Caldillo de pintarroja

Caldillo de pintarroja to lokalna zupa przygotowywana z owoców morza pochodząca z prowincji Malaga. Zazwyczaj przygotowuje się ją z ryby – kolenia, czosnku, chleba, migdałów, małży, ostrej papryki, pomidorów, mięty, soku z cytryny, szafranu, wina, oliwy z oliwek oraz soli. Migdały, chleb i czosnek są początkowo smażone na złoty kolor, a następnie mieszane z gotowanymi i obranymi ze skórki pomidorami, ostrą papryką i winem. Ryba jest gotowana oddzielnie, a następnie mieszana z resztą składników oraz szafranem. Zupę gotuje się dość krótko. Natomiast, jeśli stanie się zbyt pikantna, to warto dodać do garnka odrobinę soku z cytryny. Miej też na uwadzę, że caldillo de pintarroja jest szczególnie popularna zimą.

Berza Malagueña

Berza Malagueña to tradycyjny hiszpański gulasz pochodzący z Malagi. Danie to powstało na wsi i istnieje wiele jego odmian. Lista składników obejmuje zazwyczaj wołowinę, wieprzowinę, boczek, kurczaka, ciecierzycę, kiełbasę, ziemniaki, fasolkę szparagową, dynię, marchew, bób, czosnek, oliwę z oliwek, paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki gotuje się w dużym garnku, a gdy wszystko stanie się miękkie, jest podawane na ciepło. Gulasz ten jest szczególnie popularny zimą.

Peras estofadas – gruszki z miodem i cynamonem

Peras estofadas to hiszpański deser, który przygotowuje się z połączenia gruszek, soku i skórki z cytryny, cynamonu, słodkiego wina, miodu i prażonych migdałów. Gruszki są obierane, umieszczane w rondlu i skrapiane sokiem z cytryny. Syrop powstaje ze skórki z cytryny, miodu, słodkiego wina, wody i cynamonu. Zalewa się nim gruszki i doprowadza do wrzenia, a następnie pozostawia do ostygnięcia w syropie. Zazwyczaj podaje się je w szklanych naczyniach.

Tortas locas

Tortas locas (dosł. „szalone ciastka”) to hiszpańskie słodycze. Powstają one z ciasta francuskiego, kremu, glazury z żółtek, lukru oraz czerwonych wiśni w syropie. Te małe ciastka powinny być bardzo kremowe. Powstały za sprawą cukiernika, który postanowił wypełnić dwa krążki ciasta francuskiego kremem, a następnie polać je pomarańczowym lukrem z wiśnią. Co więcej, tortas locas zawdzięczają swoją nazwę piosence Luisy Linares y Los Galindos z 1954 roku.

tortas locas or crazy cakes typical of andalucia, spain on a wooden bowl and some tongs
tortas locas lub szalone ciasta typowe dla Andaluzji, Hiszpanii na drewnianej misce i szczypcach, licencja: shutterstock/By rimiamaria93

Patatas en ajopollo – Ziemniaki z migdałami i szafranem

Patatas en ajopollo powstaje z ziemniaków, szafranu, blanszowanych migdałów, oliwy z oliwek, czosnku, czerstwego chleba oraz dodatku przypraw. Ziemniaki należy pokroić na kawałki, a potem miesza się je prażonymi nitkami szafranu. Migdały, czosnek i czerstwy chleb smaży się na oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie rozgniata z odrobiną wody, a potem dodaje do mieszanki ziemniaków z szafranem i wodą. Ponadto ziemniaki gotuje się na wolnym ogniu do miękkości i odparowania płynu, dzięki czemu duszą się we własnych sokach.

 Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.

Czytaj także: 10 atrakcji w Costa del Sol, które koniecznie musisz zobaczyć

Poprzedni

Czy warto jechać do Fuengirola w zimie?

Jakie pamiątki przywieźć z Fuengirola i co kupić?

Następny

Dodaj komentarz