Wakacje w Costa del Sol nie byłyby kompletne bez spróbowania lokalnych przysmaków. Możesz tu skosztować dania typowo andaluzyjskie, na które wpływ miały kultury arabska, rzymska i fenicka. Ogólnie rzecz biorąc, kuchnia andaluzyjska jest bardzo podobna do kuchni śródziemnomorskiej i charakteryzuje się dużą ilością warzyw, owoców, oliwy z oliwek, dobrej jakości mięs, owoców morza oraz ryb. Kuchnia Costa del Sol to eksplozja kolorów, smaków i pasji. Ponadto duży kontrast krajobrazu i klimatu powoduje, że dania te są różnorodne. Co warto zjeść podczas wakacji w Costa del Sol? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz propozycje dań wraz z miejscami, gdzie warto ich spróbować w Costa del Sol.
Boquerones al limón – marynowane sardele z cytryną
Podczas wakacji w Costa del Sol, pierwszą pozycją na liście dań do spróbowania powinny znaleźć się boquerones al limón – marynowane sardele z cytryną. Nie ma znaczenia, gdzie się udasz: na plażę, do centrum miasta czy casco antiguo w Cost del Sol zawsze znajdziesz najświeższe i najlepiej przyrządzone boquerones al limón. Według wielu osób najlepsze boquerones al limón serwowane są w Maladze. Dobre surowce i technika przygotowywania ich od pokoleń sprawiają, że nie można się oprzeć tym sardelom. Głównymi składnikami boquerones al limón, oprócz sardeli są cytryny. Sardele te najlepiej smakują latem w barach na plaży.
Ajoblanco – migdałowy chłodnik z dodatkiem czosnku
Ajoblanco to chłodnik migdałowo-czosnkowy, którego przepis pochodzi najprawdopodobniej z okresu panowania Maurów w Hiszpanii. Jej innymi kluczowymi składnikami są migdały, czosnek, biały chleb, winogrona, oliwa z oliwek, ocet winny i jabłka. Ajoblanco ma kremową konsystencję dzięki chlebowi i zemulgowanej oliwie z oliwek oraz wspaniały smak migdałów, czosnku oraz octu sherry. W Marbelli ajoblanco często podawane jest z dodatkiem soczystego melona, dzięki czemu jest to orzeźwiająca przekąska lub lekki lunch podczas intensywnych upałów, szczególnie w lipcu oraz w sierpniu.
Gdzie zjeść najlepsze ajoblanco?
- Amador (C/ Bandaneira, 6, 29190 Málaga)
- Restaurante El Lago Marbella (Av. Marco Polo, 29604 Marbella)
Espetos de sardinas – grillowane sardynki na szpadkach
W Costa del Sol espeto to nic innego jak sześć świeżych sardynek (chociaż można również użyć innych rodzajów ryb i mięs) nabijanych na szpadki, a następnie grillowanych. Jedynymi przyprawami jest sól i dodatek odrobiny oliwy z oliwek. Te małe rybki je się palcami i najlepiej smakują na plaży.
Grillowanie ryb na otwartym ogniu jest znane w regionie Costa del Sol od czasów Fenicjan. Rybacy często w ten sposób przygotowywali sobie szybki posiłek zaraz po powrocie z morza. Ostrożnie grillowali ryby nad gorącym żarem na swoich łodziach. Właśnie dlatego espeto można zobaczyć grillowane na starych łodziach rybackich wzdłuż wybrzeża. Współczesna forma przygotowywania espeto powstała prawdopodobnie dzięki królowi Alfonsowi XII. W wielu barach na plaży w Costa del Sol espetos serwowane są z piwem, sangrią lub winem Tinto de verano.
Gdzie zjeść najlepsze espetos de sardinas?
- Restaurante El Tintero (Av. Salvador Allende, 340, 29017 Málaga)
- Miguelito El Cariñoso Restaurante (Paseo Marítimo el Pedregal, 77, 29017 Málaga)
Melocotónes en almibar – brzoskwinie w syropie z dodatkiem wanilii
Melocotónes en almibar to tradycyjny hiszpański deser pochodzący z Andaluzji, który jest szczególnie popularny w na wybrzeżu Costa del Sol. Deser jest bardzo prosty w przyrządzeniu, ponieważ powstaje z połączenia dużych, dojrzałych andaluzyjskich brzoskwiń, skórki pomarańczowej, wanilii, cukru i wody. Brzoskwinie początkowo parzy się we wrzącej wodzie i zdejmuje z nich skórki. Następnie gotuje się je w mieszance wody, cukru, wanilii oraz skórki pomarańczowej. Owoce pozostawia się do ostygnięcia we własnym syropie, a następnie podaje, zwykle z gałką lodów waniliowych lub smażonymi ciasteczkami zwanymi borrachuelos.
Gdzie zjeść najlepsze melocotónes en almibar?
Melocotónes en almibar serwowane są w większości kawiarni i restauracji na całym wybrzeżu Costa del Sol.
Gambas al pil pil
Prawdopodobnie ten słynny przepis na krewetki powstał w Andaluzji co najmniej 200 lat temu. Słowa „pil pil” odnoszą się do dźwięku wydawanego przez bulgoczący się w garnku sos. Chociaż niektórzy twierdzą, że nazwa pochodzi od pikantności sosu (Picante, Pimiento itp.). Inne podobne przepisy, które mogą brzmieć znajomo, to na przykład Bacalao pil pil (danie z dorsza). Danie to jest bardzo popularne i dość tanie w nadmorskim regionie południowej Hiszpanii – Costa del Sol. Surowe krewetki są duszone we własnych sokach z oliwą z oliwek, chili, papryką i czosnkiem, a następnie podawane na gorąco w małych glinianych miseczkach do tapas. Daniu towarzyszą kawałki cytryny i kromki chleba.
Gdzie zjeść najlepsze gambas al pil pil?
- Gamba Cristal (Av. de Mijas, 0 S-N, 29651 Mijas)
- MIA CAFE – Tapas & Bar (C. Remedios, 29601 Marbella)
Porra antequerana
Porra antequerana to tradycyjne danie pochodzące z południowo-hiszpańskiego miasta Antequera. Podobnie jak gazpacho, porra antequerana jest chłodnikiem przygotowanym ze świeżych warzyw, chleba, oliwy z oliwek oraz octu. Jedyną różnicą jest fakt, że gazpacho jest zazwyczaj gładkie i pikantne, natomiast porra antequerana jest łagodniejsza w smaku oraz oferuje gęstszą konsystencję, prawie jak puree. Tradycyjnie podaje się ją jako orzeźwiającą przystawkę lub lekki posiłek, w towarzystwie chrupiącego chleba lub wędlin. Pomimo swojej prostoty, porra antequerana ma bogatą historię, która sięga wielu wieków i jest integralną częścią kultury kulinarnej regionu.
Gdzie zjeść najlepszą porra antequerana?
- Recuerdos tapas bodega (C. Seguro, S/N, 29200 Antequera)
- Mesón Mariano (C. Granados, 2, Distrito Centro, 29008 Málaga)
Albóndigas en salsa de almendras
Klopsiki są niezwykle popularnym daniem, które znajdziesz w większości menu restauracji w Costa del Sol. Jednak różnią się od tych tradycyjnych z dodatkiem sosu pomidorowego. Costa del Sol, a konkretnie Malaga słynie z albondigas (klopsików) w sosie migdałowym – przepysznej regionalnej specjalności. Te delikatne kulki z mielonego mięsa, podawane są z lekko pikantnym sosem migdałowym i mogą być spożywane na wiele sposobów – jako danie główne z makaronem lub przystawka. Przyrządza się je zarówno z wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, jak i drobiu w dowolnej kombinacji mięsa mielonego.
Gdzie zjeść najlepsze albondigas en salsa de almendras?
- Beny’s Bar (Conjunto Las Gaviotas – Paseo Maritimo de Bruselas, 29630 Benalmadena Costa)
- Restaurante D’Luna (Av. del Mediterráneo, 4, 29730 Rincón de la Victoria)
Berenjenas con miel de caña
Berenjenas fritas con miel to nic innego jak smażone bakłażany z miodem, które są bardzo często spotykane w menu restauracji leżących w Costa del Sol. Smażone bakłażany pierwotnie pochodziły z Bliskiego Wschodu, ale gdy kraje arabskie rozpoczęły handel z Hiszpanią, przepis rozpowszechnił się na południowym wybrzeżu. Obecnie danie to jest popularną potrawą serwowaną w wielu andaluzyjskich miastach. Warto wiedzieć, że Berenjenas con miel są jednym z najpopularniejszych dań wegetariańskich.
Gdzie zjeść najlepsze berenjenas fritas con miel de caña?
- Casa Manuel de la Lonja (C. Banda del Mar, 19, Málaga-Este, 29017 Málaga)
- Julia Restaurante (C. San Agustín, 11, Distrito Centro, 29015 Málaga)
Czytaj także: Costa del Sol – co zobaczyć i zwiedzić, hotele, noclegi, atrakcje
Gdzie zjeść w Maladze – oto najlepsze miejsca i adresy
autor: Magda Łydka